V prešovskej knižnici dali do užívania počítače pre slabozrakých a nevidiacich

20.04.2005 Celý región

Počítač so špeciálnym programovým vybavením pre slabozrakých a nevidiacich uviedla 18. apríla do prevádzky Knižnica Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove vo ...
Počítač so špeciálnym programovým vybavením pre slabozrakých a nevidiacich uviedla 18. apríla do prevádzky Knižnica Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove vo svojej internetovej študovni. Slávnosť sa odohrala v rámci otvorenia tohtoročného v poradí šiesteho ročníka Týždňa slovenských knižníc s mottom Knižnice - multifunkčné vzdelávacie a kultúrne centrá.

Prešovská knižnica získala prostriedky na projekt z grantového programu Ex Libris Ministerstva kultúry SR. Podľa riaditeľky knižnice Ivety Hurnej je to ďalší krok v ústrety používateľom knižničných služieb.
Program pre slabozrakých a nevidiacich návštevníkov knižnice pod skratkou JAWS, čo v preklade znamená dostupnosť práce s pomocou hlasu je čítač obrazovky na počítači s operačným systémom Windows. Nepoužíva sa pri ňom myš, ovláda sa výlučne klávesnicou. Doplnkom k programu je čítacia lupa. Celý softvér môže byť využitý aj na viacerých počítačoch v tejto multimediálnej študovni.
Podobnú službu verejnosti zavádza v tomto týždni aj Univerzitná knižnica Prešovskej univerzity v Prešove. Okrem tohto sa 18. apríla v jej priestoroch konala vernisáž výstavy malieb a fotografií pedagóga PU Prokipa Kolisnyka, venovaná zachyteniu udalostí minuloročnej \"oranžovej\" revolúcie na Ukrajine. Výstava nesie názov Majdan a potrvá do 15. mája.
Štátna vedecká knižnica v Prešove ponúka okrem iného v Týždni slovenských knižníc všetkým \"hriešnikom\" odpustenie pokút za prekročenie lehoty svojich výpožičiek.
(jj)
 

Vyberte región